REDDET

SIGHOLTS MINDE, ARENDAL

Huset der Arbeiderpartiet ble stiftet 21. august 1887 sto i fare for å bli revet da Fortidsminneforeningen i 2019 engasjerte seg for varig vern av bygget.

I Siholts Minde, "huset ved Ormetjern", ble Det Forenede norske Arbeiderparti stiftet under Arendalsmøtet 21. august 1887. Bygningen hvor 29 representanter vedtok der det første partiprogrammet til partiet har dermed en sentral plass i norsk politisk historie. Huset er ikke vernet, og Fortidsminneforeningen har i lang tid arbeidet for å bevare bygget for fremtiden. Foreningen Demokratihusets venner, et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen Agder avd., Arendal historielag og Arendal arbeiderparti har konkludert med at Fortidsminneforeningen vil være en god, langsiktig eier for huset. Huset skal forbli et møtelokale, et lite kulturhus, og brukes til politisk debatt og kulturhistorisk formidling m.m. I flere år har venneforeningen hatt foredragskveld under Arendalsuka, bl.a. med Martin Kolberg og Torbjørn Jagland.

Begrunnelse for innskriving på Rødlista i 2019: Losjehuset "Sigholts Minde" er fra 1886 og eies i dag av Kiwanis Club. Klubbens medlemmer har ikke lenger kapasitet til å ta ansvar for det ytre vedlikeholdet av bygningen. En utbygger skal være interessert i å kjøpe for å rive huset og bygge blokkleiligheter. Fortidsminneforeningen Aust-Agder avdeling engasjerte seg høsten 2019 i saken. Huset, med sin helt spesielle historie knyttet til arbeiderbevegelsen, er slik foreningen ser det av nasjonal interesse og bør tas vare på.

- Om ikke noen vil overta bygningen som et kulturminne står bygningen i fare for å bli revet, sier Karl Ragnar Gjertsen i Agder avdeling. - Arendal historielag har gjentatte ganger informert Arbeiderpartiet, lokalt og sentralt, om bygningen og dens historie. Fortidsminneforeningen har derfor nå informert Riksantikvaren og fylkeskommunen. 

Arendal "på revolusjonens rand"

Når Arendals historie skal fortelles er det byborgernes by innenfor kjøpstadens grenser som trekkes fram. Men Arendal var også en by med mange arbeidere. De bodde utenfor kjøpstadens grenser, i omegnskommunen Barbu og i nabokommunene Øyestad og Hisøy. Sagbrukene og hoggeplassene rundt Nidelvas utløp skapte mange arbeidsplasser, og selv om arendalsborgerne styrte det hele, lå arbeidsplasser og arbeidernes boliger utenfor bygrensene.

Hendelsene etter Arendalskrakket i 1886 førte til at Arbeiderpartiet ble stiftet ved Ormetjern, rett utenfor bygrensa, i august 1887. Det var arbeidsledighet og nød, og arbeiderne marsjerte gjennom byen. Arendal var på revolusjonens rand, skrev Arbeiderbladet 40 år etter, da partiets veteraner ble intervjuet. Byborgerne satt skremte bak gardinene med låste dører, fortalte en som deltok. Året 1886 var kort tid etter at parlamentarismen var etablert i Norge, og de politiske partiene Venstre og Høyre var stiftet. Skulle også arbeiderne få sitt eget parti?

Dette var ett av de mange spørsmål som ble debattert i et nybygd møtelokale på Strømsbu. De kalte seg «diskusjonsforening» fra starten av; etter kort tid ble Arbeiderforeningen Samhold stiftet, og de drivende krefter i denne bevegelsen hadde kjennskap til sosialdemokrati, en bevegelse som hadde oppstått i det industrialiserte Tyskland. Stemmerett for alle, en grunnleggende politisk rettighet, var det første man måtte kjempe for.

Opprinnelig et avholdslokale

Sentrum for disse spennende hendelsene var et avholdslokale med navnet «Sigholts Minde». Mange arbeidere var medlemmer av denne avholdsforeningen. Huset ble bygd sommeren 1886, og var nettopp innviet noen uker før Arendalskrakket.  

Samholdbevegelsen hadde en rekke møter og fester i disse lokalene, og høydepunktet var stiftelsesmøtet 21. august 1887 for 132 år siden. Da møttes representanter for arbeiderforeninger fra hele Sør-Norge. Flere hundre mennesker var samlet i og omkring dette lokalet ved Ormetjern, som den gang lå i Barbu kommune.

Endret lite siden 1886

Lokalet ved Ormetjern står fremdeles, og huset har i hovedtrekkene beholdt sin form, slik det var i 1886. Det er i god stand, og brukes stadig som forsamlingslokale, men de nåværende eierne har planer om å selge huset. Faren for at det blir revet og erstattet av et bygg med leiligheter er stor.

- Kulturminner blir særlig interessante når de kan fortelle en gripende historie, og den egenskapen har «Sigholts Minde», mener Karl Rangar Gjertsen. - Men kulturminner trenger også noen som bryr seg om dem, og noen som kan ta ansvar, også økonomisk. Og hvem skulle stå nærmere til å ta seg av et slikt kulturminne enn arbeiderbevegelsen selv?

Privat giver redder huset

Sigholts Minde, det rivingstruede forsamlingshuset i Arendal hvor Arbeiderpartiet ble stiftet 21. august 1887, er nå reddet for ettertiden. En gave fra pensjonist Irvin Høyland i Oslo gjør det mulig for støtteforeningen Demokratihusets venner å kjøpe eiendommen og overdra den til Fortidsminneforeningen som fremtidig eier.

Nyheten ble gjort kjent tirsdag 13. august, under et arrangement i Sigholts Minde i forbindelse med Arendalsuka.

Det har lenge brent et blått lys for dette historiske huset ved Ormetjern som i dag eies av Kiwanis Club i Arendal. Foreningen Demokratihusets venner, som i flere år har jobbet for å bevare huset, inngikk i 2023 en intensjonsavtale med Kiwanis om å overta huset innen utgangen av 2024 for 1.5 millioner kroner, men det har vist seg svært vanskelig å skaffe disse pengene. Derfor har det lenge vært fare for at huset kunne bli solgt i det åpne markedet og eventuelt revet og erstattet med et nybygg.

Men nå er kjøpesummen på 1.5 millioner kroner skaffet til veie gjennom en privatperson som har donert beløpet til Demokratihusets venner.

Giveren er Irvin Høyland (76), bosatt i Oslo og utdannet jurist. Høyland er ikke medlem av noe politisk parti, men vokste opp i en samfunnsengasjert arbeiderpartifamilie på Bryne og har hele livet verdsatt de verdiene som norsk arbeiderbevegelse har fremmet gjennom sin historie.  

Han oppgir tre grunner til å støtte dette prosjektet:

«For det første er huset på Ormetjern et viktig, nasjonalt kulturminne det er viktig å ta vare på. For det andre er huset et av svært få sekulære forsamlingshus fra 1880-årene som fortsatt eksisterer i Norge. For det tredje setter jeg selv stor pris på de verdier og den politikk arbeiderpartiet historisk har kjempet frem om like muligheter for alle til utdanning og deltakelse i samfunnslivet. Dette har jeg selv nydt godt av blant annet gjennom lån fra Statens Lånekasse som satt meg i stand til å ta høyere utdanning.»

Om hva han ønsker huset skal brukes til i fremtiden, sier Høyland:

«Jeg har ikke satt noen betingelser om fremtidig bruk, men selvsagt står partistiftelsen i 1887 sentralt i husets historie. Men etter at huset stod ferdig året før, fungerte det som et møtelokale for ulike politiske krefter, lag og foreninger. Dette bør også kunne være retningsgivende for fremtidig bruk av huset som jeg håper igjen kan fremstå som et viktig symbol for bredt folkelig engasjement for et demokratisk Norge»

I en kommentar til gaven fra Høyland sier styreleder i Demokratihusets Venner i Arendal, Karl Ragnar Gjertsen:

«Vi som nå i flere år har arbeidet for å sikre dette huset en framtidig plass blant demokratiets kulturminner i Norge er rett og slett hoppende glade for gaven fra Irvin Høyland, og vi sender ham derfor en hjertelig og inderlig takk. Høylands gave setter oss i stand til å realisere den intensjonsavtalen med Kiwanis Club som Demokratihusets venner inngikk i fjor vår. Gaven kom på et tidspunkt da vi, etter mange søknader, med negativt resultat, til instanser vi virkelig satte vår lit til, i vårt stille sinn begynte å forberede oss mentalt på at vi ikke skulle lykkes, derfor er vår takknemlighet ekstra stor. Det er nesten ikke til å tro!»

«Et demokratiets kulturminne» er et begrep som ble brukt om Frostatinget for noen år siden, og da Folkets hus i Sauda ble fredet uttalte riksantikvar Hanna Geiran at denne type «demokratiets og felleskapets kulturminner» var for dårlig representert på fredningslista», fortsetter Gjertsen. «Nå er enda et viktig kulturminne av denne kategorien sikret vern, takket være Irvin Høylands generøse gave. Huset ved Ormetjern er ikke fredet, men vernes nå fordi det får en eier med kulturminnevern som sin fremste oppgave. Fortidsminneforeningen, som blir husets nye eier, er Europas eldste forening i sitt slag og er stiftet i 1844.» 

«Da Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887, var det først og fremst allmenn stemmerett som ble krevd. Og det skjedde helt uten opprør eller revolusjonære hensikter: Arbeidere uten stemmerett stiftet et politisk parti. Huset skal nå brukes til å fortelle denne historien og til å debattere demokrati i vår tid. Demokrati er ikke noe vi kan ta som en selvfølge - det må debatteres på nytt og på nytt», sier Gjertsen.  

Demokratihusets venner er blitt til ved samarbeid mellom Arendal historielag, Arendal arbeiderparti, LO i Østre Agder og Fortidsminneforeningens Agder avdeling.

Fortidsminneforeningen har i flere år vært opptatt av Sigholts Mindes videre skjebne. Det verneverdige og rivingstruede huset ble skrevet inn på Rødlista i 2019, og det har siden vært dialog med en rekke sentrale medlemmer av Arbeiderpartiet. Partisekretær Kjersti Stenseng, statsminister Jonas Gahr Støre, tidligere statsminister Torbjørn Jagland og tidligere partisekretær Martin Kolberg har besøkts huset de siste årene og gitt uttrykk for ønske om å ta vare på det, men uten at dette har ført til handling. Demokratihusets venner startet i 2024 en Spleis, som i løpet av sommeren samlet inn drøyt 56 000 kroner fra rundt 100 givere, men vendepunktet kom da Irvin Høyland tidligere i sommer hørte et innslag på NRK om det utsatte kulturminnet - et innslag som fikk ham til å kontakte venneforeningen. Han donerer hele kjøpesummen til Demokratihusets venner, med én betingelse: At skjøtet overdras til Fortidsminneforeningen som eier.  

Generalsekretær Ola H. Fjeldheim gleder seg i dag stort over at saken nå får en løsning. Fra travle Arendalsuka, der nyheten ble offentliggjort under et arrangement i Sigholts Minde 13. august sier han: 

«Vi i Fortidsminneforeningen er svært glade for at en løsning for bevaring av huset ved Ormetjern nå er på plass. Dette skjer takket være mennesker som forstår, som engasjerer seg og som dermed gjør en forskjell. Det står stor respekt av innsatsen som Demokratihusets venner har lagt ned for å sikre huset. Og det står stor respekt av bidraget fra giveren Irvin Høyland som gjør det mulig å sikre huset som kulturminne og demokratiarena for framtiden.»

Da hovedstyret i Fortidsminneforeningen tok stilling til et mulig fremtidig eierskap i januar 2024, ble det gjort følgende vedtak: «Fortidsminneforeningens hovedstyre er positive til at foreningen blir eier av Sigholts Minde, gitt at midler til kjøp reises.» 

Midler til kjøp er nå reist, men saken må fortsatt til endelig behandling i et nytt ordinært styremøte i Fortidsminneforeningen, noe som vil skje 27. august.

13. august 2024: Privat giver redder huset der Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887